Dízelmotorok tranziens viselkedésének javítása sűrítettlevegő-befúvással

Kalorikus Gépek Szakosztály

2016. március 2-án Dr. Németh Huba, a BME Gépjárművek és Járműgyártás Tanszéke docensének, illetve a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. előfejlesztési vezetőjének előadásában hallhattunk a feltöltéses dízelmotorok turbókésedelme csökkentésének egy lehetséges módjáról. Mi sem mutatja jobban, hogy milyen érdekes és fontos téma, mint a tény, hogy a rendezvényen 172 érdeklődő jelent meg.

A feltöltéses motorok gyors áttekintése után előadónk kitért a turbókésedelem létrejöttére, káros hatásaira. Ezek csökkentése, „eltűntetése” már több évtizedes feladat a haszongépjármű-iparban, hiszen a nagy lökettérfogatú motorok turbófeltöltőinek, forgórészük tehetetlenségéből adódóan, akár 20 másodpercre is szükségük lehet, mire a kellő mennyiségű töltőlevegőt szállítani tudják. A megoldási alternatívák ismertetése után az előadás lényegéről esett szó: hogyan is lehet a motor kezdeti léghiányát közvetlenül pótolni? A megoldás alapja a haszongépjárművek saját sűrítettlevegő-rendszere. A körülbelül évtizedes fejlesztői munka eredménye egy kompakt egység, egy fojtószelep levegőbefúvó csatornával, amely a hengerek közös szívótartálya elé építhető be. A gázadáskor szükséges levegőmennyiséget a rendszer pótolja, így a szívómotorokra jellemző azonnali, és szinte maximális nyomaték elérhető. A technológiával nemcsak a turbókésedelem redukálódott szinte nullára, hanem javultak a menetdinamikai tulajdonságok is. Mindemellett automata váltós járművek esetében, az optimalizált váltási stratégia eredményeként, a fogyasztás is átlagosan 3-4%-kal csökkent. Továbbá fontos szempont a környezeti terhelés vizsgálata is. A turbómotorokra jellemző, a hirtelen, nagy gázadáskor kormozó jelenség is eltűnt, hiszen a befújt levegő által a befecskendezett üzemanyag is magasabb hatásfokkal, tisztábban ég el. A rendszerrel felszerelt járművek így az előbb felsoroltak segítségével az Euro VI-os normát is teljesíteni tudják.

Az előadás zárásaként Dr. Németh Huba még egy fontos kihívásra hívta fel a figyelmet: noha a termék fejlesztése le is zárult, annak széles körben történő elterjesztése sajnos még hosszú időt vehet igénybe.

A cikket írta: Jurkó Ádám