Gamma Műszaki Zrt. - üzemlátogatás

Kalorikus Gépek Szakosztály

A 2015/16/I. félév vizsgaidőszaka utáni feszültség-levezetés gyanánt szakosztályunknak lehetősége nyílt részt venni a Tanszék szervezésével megrendezett üzemlátogatáson a Gamma Műszaki Zrt. telephelyén.

Első körben egy rövid előadás keretében megismerkedhettük a vállalat történelmével, az 1920-as alapítástól kezdve a későbbi, jelentősebb profilváltáson át a ma is végzett tevékenységükig. A cég a kezdetekben különböző mérőeszközök - mint vonalzók, körzők, stb. - gyártásában volt kiemelkedő, majd a ’60-as években megkezdték a radioaktív sugárzás mérésére szolgáló műszerek fejlesztését, ami a mai napig a vállalat egyik fő profilja, de ezen kívül is számos egyéb szabadalom fűződik a nevükhöz.

Ezek után áttértünk a fő attrakcióra, vagyis a Komondor páncélozott ABV (atom-, bio-, vegyi-) felderítő jármű-család ismertetésére. Először itt is egy prezentációt hallhattunk a járműfejlesztés lépéseiről és fejlesztés során fellépő kérdéskörökről, ami véleményem szerint nagyon tanulságos volt azt tekintve, hogy mennyi előkészület és mérnöki munka szükséges egy ehhez hasonló projekt véghezviteléhez.

Az előadások után kifelé menet megnéztük a folyosón felállított múzeumot, a történelem során gyártott különböző darabokról. Ezek között voltak a korábban már említett mérőeszközök, sugárzásmérő-műszerek, különböző II. világháborús katonai segédberendezések, gázmaszkok és védőruhák, de civil felhasználású termékek is, mint pl. fényképezőgépek és rengeteg egyéb kiállított darab.

Egy másik épületben a műszerek összeállítása folyik, valamint ugyanitt végzik munkájukat a tervezőmérnökök is. Szintén ennek az épületnek egy hangár-szerű részében álltak a járművek, egy Land Rover Defenderből kialakított Katasztrófavédelmi Mobil Laboratórium, valamint két Komondor, amelyek mérete testközelből tűnik csak fel igazán. A járműveket kívül-belül megnézhettük, sok érdekes információt hallhattunk illetve a kérdéseinkre is készségesen válaszoltak.

Egy másik csarnokba érve egy „nyers”, hegesztett váz várt minket, ami ráadásul a hatkerekű változat alapjául szolgál. Érdekes volt látni a csupasz vázon a hegesztési varratokat, továbbá hogy a jármű teste milyen masszív acéllemezekből áll.

Az épületek mögött található egy tesztpálya is, itt egy harmadik, 6x6-os hajtású Komondorral találkozhattunk.

Úgy gondolom, mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon élvezetes volt a látogatás és biztosan sokáig emlékezetes marad.

Aki a járművekről többet meg szeretne tudni, az alábbi linken megteheti:

http://www.gammatech.hu/?module=news&newsid=7&lang=hun

Írta: Rácz Roland