NYÁK kurzus beszámoló 2016/17/1

BEKÜLDTE Pohl József 2016. október 23., vasárnap 22:31

Nyák kurzus beszámoló 2016/17/1

Írta: T.D.

Ebben a félévben is megrendezésre került októberben a Mechatronika Szakosztály lassan hagyománnyá váló NyÁK-kurzusa. A kurzust az MSZO projekt-csoportjának vezetője, így a témában meglehetősen gyakorlott Kiss Bernadett vezette: 15 érdeklődőnek próbált igényes és gyakorlatias tudást adni a sok elméleti egyetemi anyag után.

Bacsárdi László mérnökestje

BEKÜLDTE Pohl József 2016. október 03., hétfő 19:49

Szakmai úton: elkötelezettség, felelősség és szenvedély

Dr. Bacsárdi László mérnökestje
Írta: Lurvig József

2016. szeptember 22-én Dr. Bacsárdi László tartott színvonalas előadást a Mechatronikai Szakosztály felkérésére a D épület 423-as termében. A teleportálással is foglalkozó tudós több nemzetközi és élen járó magyar szervezetekben tölt be vezető pozíciót.

A CAD újjászületése

BEKÜLDTE Pohl József 2016. február 16., kedd 13:51

 

A Mechatronika Szakosztály ismét előadást hirdet. Ezúttal Nyirő Ferenc az S&T Consulting Hungary Kft. PLM/CAD/CAM üzletágvezetője fog beszélni a CAD rendszerek újjászületéséről.

Olyan témákat fog érinteni, mint az Internet of Things, Digital Twin, Augmented Reality és Additive manufacturing. Gyertek el, és hallgassátok meg, hol tartunk most, és merre tart az ipari fejlődés!

 

Időpont: 2016.02.25. 18:00-20:00

Helyszín: BME R épület 108-as terem

 

Az előadás a Gépész Szakkollégium segítségével valósul meg.

 

A CAD újjászületése

Jedi kesztyű

BEKÜLDTE Hafenscher Richárd 2015. máj. 01., péntek 20:17

2014-ben a Magyarok a Marson versenyre készült a projekt.

A versenyen minden évben különböző robottal kell különböző feladatot megoldani. 2014-ben egy olyan légpárnás robotot kellett készíteni melyet kézmozdulatokkal lehet irányítani. Az érzékelők az ujjhegytől a csuklóig helyezkedhettek el. A robotnak összetett mozdulatokat kellett végrehajtania, hogy képes legyen a pályán elhelyezett különböző méretű céltárgyakra eljuttatni az apró dobókockákat az akadályok kikerülésével.

A projektet Albert Áron készítette és dokumentálta.

Részletesebb leírásért kattints ERRE a linkre

Képek:

LCD kijelzős Voltmérő

BEKÜLDTE Hafenscher Richárd 2015. máj. 01., péntek 20:16

A projekt egy multiméter kiváltására alkalmas szofisztikált megoldás. Az Arduino rendelkezik analóg bemenetekkel, ezek pedig feszültség mérésére alkalmas bemeneti lábak. Egy kijelzővel kiváló voltmétert készíthetünk!

A projektet Virág Tamás készítette és dokumentálta.

Részletesebb leírásért itt a LINK.

 

 

Kalibrálható távolságmérő

BEKÜLDTE Hafenscher Richárd 2015. máj. 01., péntek 20:13

A projekt célja egy távolságmérő építése Arduino mikrokontroller felhasználásával. A távolság meghatározására egy ultrahangos távolságmérőt használunk, a távolság pedig egy 4 jegyű 7 szegmenses kijelzőn kerül megjelenítésre. A távolságmérő offset hibájának kiküszöbölésére egy potméterrel korrigálni lehet a kijelzett értéket.

A projektet Szabó Márk készítette és dokumentálta.

Részletesebb leírásért:

LINK

A projekt tesztfázisban:

távmérő1

Projektek

BEKÜLDTE Hafenscher Richárd 2015. máj. 01., péntek 20:04

Az alábbi menüpontokban olvashattok a Szakosztály tagjai által készített és ledokumentált projektekről. Ezen projektek folyamatosan fejlődnek, születnek újak, illetve ezzel együtt a dokumentációk is egyre bővülnek. Egyre több projektünk dokumentált verzióját igyekszünk mindenki számára elérhetővé tenni.

 

Amennyiben kérdésed lenne ezen projektekkel kapcsolatban, szeretnél csatlakozni a további fejlesztésekbe, vagy te is hasnoló projektben gondolkodsz, és érdekelne, hogy indulj el, kérlek keresd fel a Projekt csoport vezetőjét (Kapcsolatok menüpont).

Szeizmikus vezérlésű időmérő

BEKÜLDTE Hafenscher Richárd 2015. máj. 01., péntek 19:42

A projekt a Ceremónia Bizottság megbízására készült. A cél egy olyan eszköz készítése volt, amely képes mérni a sörivás idejét. Az elkészült eszköz általánosságban bármely két, adott tengely menti, bizonyos küszöbértéket túllépő gyorsulás (így az ezeket okozó rezgés) mérésére alkalmas.

A projektet Gulácsi Balázs készítette és dokumentálta.

A részletes dokumentációért kattints az alábbi linkre:

LINK

 

Kép a konstrukció tesztfázisából:

sörmérő1

1. oldal / 2